https://www.cokido.org/wp-content/uploads/2020/07/2-1.jpg
Plots stopt ze en roept: “Het is een stapelbed!”

Ze loopt snel naar binnen en haalt haar pop. Daarna nog knuffels en andere poppen, tot alle bedden bezet zijn. Er volgt een nabootsing van ‘gaan slapen’. Met herkenbare rituelen gaan de poppen en knuffels één voor één naar bed. Een liedje zingen, deken erover en op naar de volgende. Fantasiespel in een zelfgemaakte speelomgeving, van wat daarvoor zomaar wat rommel was. Heerlijk om te zien.Als de poppen allemaal slapen, kijkt ze rond. Naar al het materiaal en de kansen die er nog zijn. Ik zie haar ogen van het ene naar het andere voorwerp gaan: van de planken naar de autobanden, naar de pvc-buis die nog aan de kant ligt. Ik leg de buis schuin, als suggestie. Het duurt niet lang voor ze de rode auto neemt en die erdoor laat rijden. En nog eens. En nog eens. Ze gaat er helemaal in op, vele keren na elkaar.

“Misschien kunnen die ballen er ook door?”

Ik geef een idee, terwijl ik het zakje ballenbadballen aanwijs. Ik maak intussen de buis met wat plakband vast, zodat het speelplezier nog even kan doorgaan. Zo gaat het verder, nog een heel eind. Sindsdien is de plastiek buis een vast onderdeel van de speelkast bij ons thuis. Om maar te zwijgen over hoe ons meubilair versleept wordt om deel uit te maken van het circus of de ijsjeswinkel.

FANTASIESPEL IN EEN ZELFGEMAAKTE SPEELOMGEVING, VAN WAT DAARVOOR ZOMAAR WAT ROMMEL WAS.

En ja.. ook enkele uren later tijdens de sessie bleken deze loose parts een ongelooflijke bron van speelideeën voor de volwassen begeleiders. Spelen met wat initieel niet bedoeld is om er mee te spelen, heeft een enorme aantrekkingskracht. En terecht. Je kan er je fantasie in kwijt, je creëert je eigen speelomgeving met grote, losse materialen. Elk materiaal kan alles worden. Een onuitputtelijke bron voor écht speelplezier.

 

https://www.cokido.org/wp-content/uploads/2020/07/1.jpg
Cokido in je bedrijf of organisatie? Neem contact op met ons. Contacteer ons